Biomassza

Energiatermelés és -szolgáltatás

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. 1994-ben szembesült azokkal a nehézségekkel, amelyek a Magyar Honvédség energiaellátó egységeiben jelentkeztek és ezekben a kihívásokban megtalálta a lehetőséget, hogy egy innovatív, gazdaságos és környezetkímélő megoldással megoldja a felmerült gondokat.

A fejlesztés előtt a Magyar Honvédség katonai kiképző bázisain; Szentendrén és Csobánkán fosszilis energiahordozók (földgáz és fűtőolaj) felhasználásával történt az energiaellátás. Az energiaszolgáltatás költséges, korszerűtlen, és környezetszennyező volt.

1994-ben Szentendrén a Katonai Főiskola az Erdőgazdaság egy új, fahulladék elégetésére alapozott fűtőművet hozott létre két új (2 MW + 4 MW teljesítményű) kazán beépítésével. Kiváltotta ezzel a korábbi, rossz hatásfokú, gázalapú távfűtést és ezzel gazdaságosabbá és környezetkímélőbbé és korszerűvé tette a hőszolgáltatást. A fűtőmű évente köze 80.000 GJ hőenergiát ad át a felhasználónak. Ez a fűtőmű az első volt Magyarországon, amely kommunális szolgáltatást lát el piaci alapon.
2004-ben az Erdőgazdaság továbbfejlesztette a szentendrei biomassza-alapú hőszolgáltatást és erőművé fejlesztette a létesítményt egy nagyobb teljesítményű kazán (5 MW), valamint egy – az elektromos áram előállítását biztosító – turbina és egy generátor (1,3 MW) beépítésével.

A felszabadult kazánt (2 MW) a csobánkai kiképző bázisra telepítette át a Társaság, hogy kiváltsa az ottani gazdaságtalan olajtüzelésű kazánt. A fejlesztéssel a Magyar Honvédség és az Erdőgazdaság is jelentős költségcsökkentést ért el amellett, hogy a beruházás során környezetkímélő, megújuló energiaforrást alkalmazott, jelentősen csökkentve így a környezet terhelését.