Erdőgazdálkodás

Erdőgazdálkodás

 

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. közel 32.000 hektár erdőterületen folytat erdőgazdálkodást. A tevékenységünkkel járó feladatokat az ország eltérő éghajlati és talajadottságú régióiban (Buják, Lovasberény, Süttő, Uzsa, Táborfalva) működő erdészeteink látják el, a budapesti székhelyű központ irányításával.

A faállományok állapota a területi szétszórtság illetve a honvédelmi rendeltetésű területek esetében a gazdálkodás múltbéli hiánya miatt elég nagy különbségeket mutat.

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. működési területén a területek zöme honvédelmi célokat szolgál, de emellett a gazdasági célok kielégítése is létfontosságú az erdők fenntartásához, megőrzéséhez szükséges anyagi források előteremtése érekében. A természetvédelmi és Natura2000 területek kiterjedése közel 20.000 hektár, a talajvédelmi – nem vágásos erdők – területe 5000 hektár felett van.

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. erdőterületein található összes élőfakészlet meghaladja a 4 millió köbmétert. A hektáronkénti átlagos fatérfogat 140 m3, amely az országos átlag alatt van. Az erdők fafaj-összetételét vizsgálva megállapítható, hogy a leggyakoribb fafaj a cser, a tölgy és az akác.

 

A kitermelt erdők felújításáról folyamatosan gondoskodunk. Az erdő természetvédelmi és jóléti funkciójának figyelembevételével a tarvágásos véghasználatokról átálltunk a természetes felújító vágásokra. Ma már az erdőfelújítások 65 %-át természetes úton végezzük. Ahol erre lehetőség van, ott ez ökológiailag kedvezőbb és általában gazdaságosabb eljárás, de az állandó borítottságot biztosító erdőkezelés által érintett terület – ahol többé már nem tervezünk véghasználatot és vágásterületet, hanem az erdő folyamatosan, teljes borítással jelen lesz a területen – is meghaladja a 2000 hektárt, folyamatosan bővülve.