Erdészverseny Süttőn

Erdészverseny Süttőn

Sikeresen lezajlott a Budapesti Erdőgazdaság és az OEE Budapesti HM-csoportja által kiírt, 2014. évi erdészverseny a Süttői Erdészet szervezésében. Az Erdőgazdaság hét versenyzőjén kívül egy meghívott erdész képviselte a szomszéd Pilisi Parkerdő Bajnai Erdészetét. A bírói testület munkájában viszont a VértesErdő és a KEMKH és a magánerdészet képviselője is részt vett.

Újdonságként hatott, hogy a tavalyi országos versenyen bevezetett új versenyszámokhoz képest – erdősítés leírása és állandó borítottságú üzemmódba történő átalakítás jelölése – kívül egy további feladat, az íjászat színesítette az eseménysorozatot.

2014. május 29-ikén zajlottak a lövészeti versenyszámok a gyarmatpusztai lőtéren, valamint Süttő-Alsóvadácson került sor a szakmai írásbeli feladatsor megoldására és a felismerésre. A versenyzőknek 50 elméleti kérdésre kellett válaszolniuk, valamint összesen 100 szakmai anyag (fás hajtások, típusjelző lágyszárúak, magok, termések, faminták, kár- és kórképek, károsítók, gombák vadnyomok és erdei madár- és emlősfajok) felismerését, meghatározását kellett megoldaniuk részben frissen gyűjtött, részben gyűjteményi minták, valamint fényképek alapján.

A „terepi”, gyakorlati versenyszámok megoldására másnap, 2014. május 30-ikán került sor Alsóvadácson. A versenyzők mindegyike teljesítette az összes feladatot, viszonylag jó eredménnyel.

A versenyzők tudása, felkészültsége jónak minősíthető, a legtöbb pontot a nagy gyakorlatot igénylő, lövészeti versenyszámokban vesztették.

A verseny első helyezettje Lipóczki Dániel (Süttő) lett, aki a lehetséges 1250 pontból a legtöbbet, 889 pontot szerzett meg 70 %-os eredményt elérve. A második helyezett Bartus Bence (Buják) lett, a 2012. évi győztes, a harmadik helyet pedig Polyák László (Lovasberény) szerezte meg. A helyezetteken kívül több versenyszámban bizonyult a legjobbnak Kiss Krisztina és Illés Krisztián. Figyelemre méltó Vodnák László (Bajna) jó teljesítménye, aki – mivel a verseny első napjáról hiányzott, így a lövészeti és az elméleti versenyszámokban, valamint a felismerésben nem szerzett pontot – a terepi versenyszámokban a 2. legtöbb pontot érte el.

Minden versenyző az Erdőgazdaság és a támogatók által fejajánlott könyvet és pólót, az első három helyezett pedig értékes, „szakmai” díjakat kapott ajándékba.

A versenyről tudósítást tett közzé a ForestPress:
http://www.forestpress.hu/index.php/kronika/28756-lipoczki-daniel-nyerte-a-budapesti-erdgazdasag-erdeszversenyet-i-forestpress

A versenyt több szakmai szervezet is támogatta, köszönet érte:

AZ ÉV ERDÉSZE – 2014. Letölthető összesítő