Tűzifa

Tűzifa

A tűzifa – mint termék – leírása

A szabvány (MSZ 1220-84) az alábbiakat írja a tűzifáról:

Tűzifa: hengeres, vagy hasított, kéregben, vagy részben kéregben termelt, mérete és/vagy minősége miatt csak tüzelési célra alkalmas faválaszték.

Vastag tűzifa: hengeres, vagy hasított, kéregben, vagy részben kéregben termelt, közel 1 m hosszú és 5 cm-nél vastagabb faválaszték.

Tűzifa minden fafajból termelhető. A termelői és kereskedelmi tételek azonos fafajcsoportból álljanak; egy tétel mennyiségének 10 %-áig azonban fafajcsoport (keménylombos, lágylombos, fenyőfélék) eltérése megengedett.

A tűzifa abszolút száraz állapotú tömegéhez viszonyított, átlagos (nettó) nedvességtartalma legfeljebb 38 % legyen.

A fenti szabvány nem kötelező, ajánlásként működik. Erdőgazdaságunk továbbra is ennek a minőségi meghatározásnak megfelelően termeli a tűzifát. Megnevezünk tölgy-, akác-, cser-, bükk-tűzifát, de ez csak azt jelenti, hogy jellemzően – nem pedig kizárólagosan – ez a fafaj található a vásárolt termékben. A fenti fafajok mindegyike keménylombos fafaj. Lágy lombos, valamint fenyő-tűzifát nem termelünk, de a keménylombos tűzifa – a fentiek alapján – 10 %-nyi lágylombos, vagy fenyő-anyagot is tartalmazhat.

A tűzifát erdei rakodón (tő mellett) áruljuk, ezt az árat tüntetjük fel az árjegyzékben. Ez azt jelenti, hogy a házhoz szállítás díja ehhez még hozzáadódik. Erdőgazdaságunknak nincsenek saját fuvareszközei. Megbízható partnereink elérhetőségét szívesen megadjuk, ha a vevő házhoz szállításhoz ezt kéri.

Erdőgazdaságunk jobbára csak méteres, u.n. sarangolt tűzifát értékesít, a hasított és/vagy darabolt tűzifát még csak „kísérleti”, jelleggel.

Tűzifa igénybejelentő