Átadásra került a Mánteleki turistaház és erdei iskola

Dabasi erdészetünk területén Mántelken újonnan átadott létesítményünk részvénytársaságunk megalakulását megelőzően (1993.) erdészház volt. A 63 m2 alapterületű romos épület teljeskörű felújítása még 2016. évben kezdődött.

Az eredeti épületnek csak a fő falai maradtak meg, a többi részét sajnos el kellett bontani. Megújult a nagy közösségi helyiség, kialakításra került mosdó, illemhely, konyha és egy pihenőszoba. Az összes nyílászáró, burkolat, elektromos, víz szennyvízhálózat felújításra, átalakításra került. A fokozódó érdeklődés hatására az épület hasznosítására a turistaház és erdei iskola funkciót tűztük ki célul Társaságunk. Gyümölcsfák, díszcserjék ültetésével a terület talajának füvesítésével elnyerte mai formáját az épület közvetlen környezete. A leendő kis látogatók számára gyermek mászóka, hinta, füves pálya került kialakításra. A funkciónak megfelelően a belső berendezést, a szemléltető eszközöket az iskolai foglalkozások figyelembevételével került kialakításra. A Mántelki turistaházunk felújítására eddig összesen 20 MFt-ot költöttünk saját forrásból.  Az épület közvetlen közelében -  kialakítottunk két tanösvényt a Betyárdombi és a Rákóczi erdeje tanösvényt.

Az aktív katonai tevékenységtől mentes területrészeken sok sportesemény és ismeretterjesztő kirándulás kerül megrendezésre. Az erdészet berkein belül üzemeltetett tanösvények mellett az idei évtől a Mánteleki turistaház és erdei iskola is rendelkezésre áll majd a természetet kedvelők számára.

Hazai erdész adása az átadó ünnepségről ide kattintva tekinthető meg.

Fotó: Nagy László/Erdészeti Lapok/OEE